Normal_rss_entry-168683

GroenLinks roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op uitleg te geven over het aantal zelfmoorden door jongeren die gesloten jeugdzorg krijgen. Dit mede naar aanleiding van een reportage van actualiteitenrubriek Nieuwsuur, die aandacht besteedde aan de problematiek. Dit meldt ANP.

Volgens GroenLinks zei de minister in oktober nog dat tien jongeren die in een instelling in de jeugdzorg verbleven recent een einde maakten aan hun leven. In het kerstreces echter kwam de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd met een aantal van 26 gevallen van zelfdoding, aldus de oppositiepartij.

Nieuwsuur sprak met twee kinder- en jeugdpsychiaters die vinden dat kinderen met deze problemen niet thuishoren in de gesloten jeugdzorg. Volgens hen hebben ze een mengvorm nodig, waarbij ze zowel hulp krijgen van jeugdzorg als jeugdpsychiatrie.

Al eerder trok lector Peer van der Helm hierover aan de bel en nu weer. Jongeren met suïcidale gedachten krijgen niet tijdig de hulp die zij nodig hebben. In plaats van een gespecialiseerde behandeling, worden ze van instellingen naar instellingen doorverwezen en belanden jongeren uiteindelijk op de gesloten afdeling, waar ze zowel zorg als onderwijs ontvangen. Van der Helm vreest dat de cijfers lang niet alles zeggen en dat pogingen tot zelfmoord in instellingen vaak niet of flexibel worden gemeld of geregistreerd.
 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids