Normal_11384

DEN HAAG (ANP) - Scholen krijgen langer de tijd om de hervormingen rond het passend onderwijs door te voeren. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) geeft de scholen een jaar extra. Als de Eerste Kamer de wet voor 1 augustus nog aanneemt, gaan de nieuwe regels in het schooljaar 2014/2015 in. Dat schrijft ze vrijdag in een brief aan de Eerste Kamer.

De twee schooljaren voorafgaand aan de invoering bieden volgens de minister voldoende tijd om de veranderingen inhoudelijk voor te bereiden. Ook is er meer ruimte voor onder meer de medezeggenschap van ouders en leraren, de afstemming met de jeugdzorg en het overleg met gemeenten, schrijft Van Bijsterveldt.

Passend onderwijs is voor leerlingen die extra begeleiding nodig hebben. Dat kan zijn op een speciale school of in het reguliere onderwijs. Er zou flink op worden bezuinigd, maar dat is in het zogeheten lenteakkoord over de begroting voor 2013 teruggedraaid. Ook in de jaren daarna wordt niet meer gesnoeid.

Scholen hadden al personeelsleden ontslag aangezegd in verband met de bezuinigingen. Nu die van tafel zijn, kunnen de ontslagaanzeggingen worden ingetrokken, concludeert de minister na overleg met organisaties uit het onderwijsveld. De betrokken schoolbesturen worden hierover vrijdag nog geïnformeerd.

Wel zijn er vanwege de hervormingen nog steeds gevolgen voor het personeel, stelt Van Bijsterveldt. Dat geldt onder meer voor de ambulante begeleiding, die anders zal worden gefinancierd in de vorm van tijdelijke regelingen.

De hervorming van het passend onderwijs zorgt er onder meer voor dat het bekende rugzakje wordt afgeschaft. Dat is het budget dat ouders eerst kregen om extra begeleiding voor hun kind in te kopen. Dat geld gaat nu rechtstreeks naar schoolbesturen, die door goed samen te werken maatwerk kunnen bieden, stelt het ministerie.