Normal_11027

DEN HAAG - Demissionair-minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs zal het onderhandelaarsakkoord mobiliteit passend onderwijs niet ondertekenen, zo meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Door het akkoord zouden scholen extra geld krijgen om de ontslaggolf als gevolg van de bezuinigingen in goede banen te leiden. Dit jaar zou dertig miljoen euro beschikbaar moeten komen, volgend jaar twintig miljoen en in 2014 nog eens tien miljoen.

Volgens de onderwijsvakbond talmde de minister al weken met het ondertekenen van het akkoord, waarschijnlijk omdat ze op de hoogte was van de geplande halvering van de bezuinigingen op het passend onderwijs, als de onderhandelingen in het Catshuis een resultaat hadden opgeleverd.

De AOb weigerde het akkoord overigens ook te ondertekenen. De grootste onderwijsvakbond van Nederland vond het bedrag te laag om serieus werk te kunnen maken van goede ontslagprocedures.

Het gevolg van het niet ondertekenen van het akkoord is dat scholen nu geen geld zullen krijgen. Volgens de vakbond dreigt door de val van het kabinet 'chaos' voor de scholen in het speciaal onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink