Normal_10662

AMSTERDAM (Novum) - Taxibedrijven die ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs vervoeren, ontduiken voor miljoenen euro's afdrachten aan sociale premies en betalen salarissen niet uit. Dat meldt het televisieprogramma Zembla, dat vrijdagavond werd uitgezonden, op basis van cijfers van het Sociaal Fonds Taxi.

Uit de cijfers van het fonds, dat de naleving van de cao voor het taxivervoer controleert, blijkt dat de taxibedrijven anderhalf miljoen euro aan pensioenpremies niet afdragen. Daardoor bouwen de gedupeerde werknemers geen of minder pensioen op dan waar zij contractueel recht op hebben. Ook worden salarissen soms maandenlang niet uitbetaald en krijgen werknemers geen vakantiegeld.

De opdrachtgevers van de frauderende taxibedrijven zijn meestal gemeenten en provincies. Zij kiezen meestal voor de goedkoopste aanbieder, waardoor zij volgens vakbond FNV Bondgenoten de fraude van de taxibedrijven in de hand werken. Door geen pensioenpremies af te dragen, kunnen zij immers goedkoper werken.

Een van de taxibedrijven die volgens Zembla frauderen is de Beemster Taxi Centrale uit de Noord-Hollandse gemeente Beemster. Het bedrijf, dat namens de gemeente het taxivervoer van gehandicapten en ouderen organiseert, zou pensioenpremies ontduiken en met salarisbetalingsachterstanden kampen.

Directeur Robert Groeneveld van de taxicentrale bevestigt vrijdag desgevraagd dat sommige van zijn medewerkers twee tot drie maanden salaris tegoed hebben en dat zijn bedrijf achterloopt met de betaling van pensioenpremies, omdat het krap bij kas zit. Volgens Groeneveld komt dit doordat de vraag naar taxivervoer als gevolg van de economische crisis afneemt.

"De latere betaling van salarissen en premies is allemaal in overleg gegaan met de werknemers en het pensioenfonds. Op het moment dat je iets niet kunt betalen, neem je contact op om een regeling te treffen", aldus de directeur, die beweert toestemming te hebben gekregen om de premies later af te dragen. Groeneveld zegt op dit moment nog met een kleine betalingsachterstand te kampen.

Zembla voerde in het programma ook een ex-medewerker van de Beemster Taxi Centrale op, die beweert nog tienduizend euro aan achterstallig loon tegoed te hebben. Volgens Groeneveld hebben enkele voormalige werknemers inderdaad nog loon tegoed, maar komt het verschuldigde bedrag in geen enkel geval in de buurt van de tienduizend euro.