Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De Eliëzer- en Obadjaschool uit Zwolle mag toch uitbreiden naar Urk. Dat heeft de Raad van State bepaalt. De school voor speciaal onderwijs had al toestemming van het ministerie voor de nevenvestiging maar Stichting Samenwerkingsverband passend onderwijs Noordoostpolder-Urk maakte bezwaar tegen de komst de school. Dit meldt Omroep Flevoland.

De Stichting is bang dat Urker leerlingen naar de Obadjaschool zullen overstappen als er een vestiging in hun eigen woonplaats komt. Dit zal minder leerlingen betekenen voor de speciale scholen De Optimist, De Zonnebloem en De Klimboom in Emmeloord. Het samenwerkingsverband is de kleinste van Nederland. De stichting vreest dat als de Urker leerlingen vertrekken er onvoldoende leerlingen overblijven om goed onderwijs te blijven bieden.

De staatssecretaris van Onderwijs verklaarde dit bezwaar destijds als niet-ontvankelijk omdat de stichting geen rechtstreeks belang zou hebben bij het besluit. De Raad van State oordeelde dat de staatssecretaris verkeerd heeft gehandeld door te stellen dat de stichting geen partij is in de kwestie. Verder heeft de staatssecretaris echter juist gehandeld vindt de Raad van State en dus mag in Urk een nevenvestiging gestart worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids