Normal_8768

DEN HAAG (ANP) - Een ongeval zo'n 200 jaar geleden heeft er voor gezorgd dat duizenden blinden en slechtzienden kunnen lezen en schrijven. De geboortedag van Louis Braille, de bedenker van het brailleschrift, is op 4 januari - Wereld Braille Dag - reden om jaarlijks stil te staan bij zijn uitvinding. Naar schatting maken enkele duizenden mensen in Nederland dagelijks gebruik van het schrift.

Voor het systeem worden er puntjes in papier gedrukt. Door een combinatie van twee rijen van drie puntjes kunnen allerhande lettercombinaties worden gemaakt. Blinden en slechtzienden kunnen op die manier een boek of muziekstuk lezen door met hun vingers over de puntjes te glijden. De opkomst van de computer heeft toch het schrift enigszins veranderd. Zo werkt bijvoorbeeld computerbraille met acht puntjes.

Woensdag is het 202 jaar geleden dat Braille werd geboren. Toen hij 3 jaar oud was, kreeg hij per ongeluk een mesje in zijn rechteroog in de werkplaats van zijn vader. De infectie die daarop ontstond, breidde zich uit naar zijn andere oog waardoor hij volledig blind werd. Hij ging naar een school voor blinde kinderen in Parijs en op 20-jarige leeftijd had hij zijn blindenschrift ontworpen. Vanaf 1854 werd het brailleschrift officieel erkend als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden.

Volgens René Vink van de vereniging van leesgehandicapten NLBB is het goed de aandacht op de uitvinding van Braille te blijven vestigen. „Het is een praktische uitvinding die ook nu nog door veel mensen in dagelijkse dingen wordt gebruikt", zegt hij. „Denk aan een braillemarkering op een cd of het uit elkaar houden van peper en zout."

„Revolutionair", bestempelt een woordvoerster van informatiecentrum de Ooglijn nog altijd de uitvinding van Braille. „Het is niet alleen een uitvinding waardoor mensen ondanks hun beperking kunnen lezen en schrijven. Het zorgt er ook in de huidige tijd voor dat de spelling en het woordbeeld van mensen met een visuele beperking worden gestimuleerd. Het was destijds al revolutionair. Maar ook in de toekomst zal het zeker blijven bestaan."

Ook Marieke Belt, van het Loket aangepast-lezen, de bibliotheek voor mensen met een visuele beperking, heeft dezelfde mening. „Je kan een boek nog zo mooi voorgelezen krijgen, alleen door zelf te lezen kun je er een eigen interpretatie aan geven. Het is niet voor niets dat wij meer dan 10.000 titels hebben in brailleschrift."