Normal_7634

ASSEN (Novum) - Tegen twee oud-directeuren van de Arnhemse Buitenschool zijn dinsdag voor de rechtbank in Assen straffen geëist tot vijftien maanden cel wegens fraude. Twee ex-medewerkers moeten van het Openbaar Ministerie daarnaast werkstraffen uitvoeren.

De voormalige algemeen en financieel directeur worden ervan verdacht voor 350 duizend euro te veel aan declaraties te hebben ingediend bij het ministerie van Onderwijs. Het OM vermoedt dat ze fraudeerden door mensen op de loonlijst te zetten die helemaal niet in dienst waren van de toenmalige Buitenschool, een school voor speciaal onderwijs. Met de opbrengst werd het salaris van de algemeen directeur verhoogd. Het zou ook zijn gebruikt om zijn onkostenvergoedingen en een afscheidsbonus te financieren.

De twee voormalige directieleden werden vorig jaar januari gearresteerd wegens valsheid in geschrifte, fraude en bedreiging na onderzoek van de fiscale opsporingsdienst Fiod-ECD. De fraude kwam aan het licht na een fusie.

De ex-directeuren zouden ook betrokken zijn bij de vernieling van de auto van een personeelslid en beledigende brieven aan zijn adres. Verder zouden ze schoolmedewerkers met de dood hebben bedreigd. Ze verstuurden condoleancekaarten aan personeelsleden die hadden meegewerkt aan het onderzoek met daarop zogenaamd de sterfdatum van de medewerkers. De twee ex-medewerkers die dinsdag moesten voorkomen zouden ook betrokken zijn geweest bij de bedreigingen.

Het OM eiste dinsdag vijftien maanden cel en een geldboete van twintigduizend euro tegen de voormalige algemeen directeur. De voormalige financieel directeur moet volgens het OM een jaar de cel in. Tegen een van de ex-medewerkers is een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist, tegen de andere een werkstraf van 180 uur.