Normal_7522

ALMERE  - Vandaag is de eerste SociaalOpStap-dag na de zomervakantie, inmiddels alweer de 8e van dit jaar. Dit keer vindt de dag plaats bij het Nautilus College te Almere. 36 jongeren met autisme gaan die dag aan de slag met de website www.sociaalopstap.nl.

Dit doen zij samen met 36 vrijwilligers van KPN. Dit jaar gaan totaal 450 jongeren met autisme op 15 scholen werken met de gratis Android applicatie. De jongeren kunnen vervolgens op een PC of Smartphone zelf sociale stappenplannen maken voor eigen gebruik.

Docenten, ouders en leerlingen zijn blij met de gratis Android Applicatie die jongeren kan helpen om in lastige sociale situaties de juiste stappen te zetten. De CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het KPN Mooiste Contact Fonds hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken.

Het project SociaalOpStap (SOS) won eerder dit jaar een bijzondere prijs: de IPON stimuleringsaward. Een waardering dat SOS zich onderscheidt in innovatie, kwaliteit en originaliteit.

Sociale stappenplannen
Voor veel mensen met een beperking of handicap zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Vooral voor mensen met een autisme spectrum stoornis. Zij hebben steun aan sociale verhalen waarin de context van een situatie wordt uitgelegd en aan sociale stappenplannen die stap voor stap laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen.

Om op school regelmatig aandacht te kunnen besteden aan de website, is er ook een gratis lespakket beschikbaar en een Begeleidingsdraaiboek voor Stage en Werk. Beide zijn gratis op te vragen via de website.

Hiermee kunnen de scholen, maar ook stageplekken of (toekomstige) werkgevers, zelf aan de slag en wordt het werken met de website en de app een blijvend onderdeel binnen het lesprogramma.

© Nationale Onderwijsgids