Normal_7307

EEMSMOND - De gemeente Eemsmond is begin september gestart met een experiment waarmee leerlingen leren reizen met het openbaar vervoer. Voor het experiment komen leerlingen in aanmerking die tot nu toe gebruikmaken van het taxivervoer.

Leerlingen die meedoen, ontvangen een gratis iPod met een OV Coach als applicatie. Deze zomer organiseerde de gemeente een informatieavond voor zo'n dertig ouders en leerlingen. Het enthousiasme om met de OV Coach op reis te gaan was groot. Meedoen aan het experiment is uiteraard vrijwillig. Eemsmond is de eerste gemeente in Nederland die de OV Coach op deze manier introduceert.

Met de introductie van de OV Coach wil de gemeente het gebruik van het openbaar vervoer onder leerlingen in het voortgezet onderwijs stimuleren.

"Met de OV Coach leren kinderen goed reizen met het openbaar vervoer. Ze worden zelfstandiger en raken al vroeg vertrouwd met het reizen per bus of trein. En dat willen wij als gemeente stimuleren. Zo'n iPod vinden kinderen ook fantastisch natuurlijk. Die mogen ze houden als het experiment stopt of als ze met het openbaar vervoer blijven reizen", aldus vervoerswethouder Harald Bouman.

Na het ondertekenen van de bruikleenovereenkomsten zijn de eerste leerlingen begin september op pad gegaan met hun digitale reishulp. De gemeente evalueert het experiment tussentijds. Als de OV Coach een succes is, blijft deze structureel beschikbaar.

Oplossing
De OV Coach is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met autisme, maar is ook zeer geschikt als reishulp voor kinderen. De eerste week reist een begeleider met de kinderen mee om ze te leren hoe ze de OV Coach moeten gebruiken. De OV Coach heeft bijna overal een oplossing voor. Zo kan deze goed omgaan met onverwachte situaties zoals een kapotte kaartjesautomaat.

© Nationale Onderwijsgids