Normal_7267

DEN HAAG (Novum) - Reguliere scholen zijn nog lang niet klaar voor het opvangen van leerlingen die nu nog naar het speciaal onderwijs worden gestuurd. Schoolleiders vragen om uitstel, concludeert de Evaluatie- en adviescommissie Passend Onderwijs, schrijft Trouw. Voor een advies aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) onderzocht de commissie ruim dertig basisscholen en middelbare scholen.

Het aantal leerlingen met leer- of gedragsproblemen neemt ieder jaar toe. Voorheen werden deze leerlingen opgevangen in het duurdere speciaal onderwijs, maar omdat de kosten de pan uitrijzen wil het kabinet dat zij op de reguliere scholen worden opgevangen. Dat moet vanaf volgend jaar onder de noemer passend onderwijs stapsgewijs worden ingevoerd.

Kinderen met minder complexe problemen worden al zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs gehouden, maar dat is volgens het kabinet niet genoeg. Er is al geld toegezegd om leraren hiervoor bij te scholen, maar de scholen willen ook tijd krijgen om de nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen.

Ook klagen docenten nu al dat de grens van wat van hen gevraagd wordt al lang is overschreden. De Onderwijsraad waarschuwde eerder al dat de benodigde samenwerkingsverbanden tussen reguliere en speciale scholen nog niet zijn opgezet. Daarom zou het passend onderwijs pas op zijn vroegst in 2014 moeten worden ingevoerd.