Normal_6422

Het aantal leerlingen dat naar het reguliere basisonderwijs gaat, groeit de afgelopen jaren. De verwijzing naar het speciaal basisonderwijs daalt.

Dat blijkt uit de Factsheet ontwikkeling zorgleerlingen die de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft gemaakt over de bezuinigingen op passend onderwijs.

Deze trend lijkt wel te stokken, mogelijk is of dat een gevolg is van de aankondiging van bezuinigingen op passend onderwijs.

In 2003 werd nog 5,2 procent naar een speciale school verwezen, inmiddels is dat gedaald tot 4,8 procent, wat een daling van bijna 8 procent inhoudt. De daling is versneld sinds vanaf 2006 ambulante begeleiding meer en meer werd ingezet.

Voortgezet onderwijs
Ook in het voortgezet onderwijs lijkt de groei van het aantal geïndiceerde leerlingen over de top heen. Het aantal leerlingen in leerweg ondersteund onderwijs (lwoo) en de praktijkscholen (pro) daalt.

De enige groep die nog groeit is het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Binnen dat vso komt de groei vrijwel volledig voor rekening van leerlingen met zeer ernstige gedrags- en/of leerproblemen, een indicatie die leelringen niet zomaar krijgen.