Normal_6416

(Novum) - Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gaat uitzoeken waar het geld dat scholen krijgen voor begeleiding van leerlingen met passend onderwijs precies aan wordt besteed. Voor het einde van volgend jaar moet duidelijk zijn wat er wordt gedaan met deze zogeheten expertisebekostiging. Onder meer coalitiepartij VVD drong hier woensdag tijdens een Kamerdebat over passend onderwijs op aan.

Van Bijsterveldt noemde het systeem dat in 2003 werd ingevoerd, waarbij scholen gecompenseerd worden voor de extra kosten die zij maken voor rugzakleerlingen, een 'zompig systeem'. De besteding van het geld is onduidelijk. Om hierin beter inzicht te krijgen gaat Van Bijsterveldt onderzoeken wat scholen doen met de expertisebekostiging en of zij het geld wel terecht ontvangen.

De VVD en de PvdA vinden dat de evaluatie niet mag leiden tot nieuwe bezuinigingen, maar slechts tot heldere criteria voor de verdeling van het geld. "Beleid moet niet een slag in de lucht zijn", sprak VVD-Kamerlid Ton Elias. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem wees erop dat scholen het geld niet hebben laten verdwijnen, maar dat ze gewoon nooit hebben bijgehouden waaraan het is uitgegeven.

De minister kreeg bijval voor haar voorstel om de bezuinigingsmaatregelen op het passend onderwijs een jaar uit te stellen. Aanvankelijk zou de bezuiniging op onderwijs voor kwetsbare kinderen in september van dit jaar ingaan, maar dat gebeurt nu in september 2012. De bezuinigingen, die bovendien geleidelijk worden ingevoerd, moeten structureel driehonderd miljoen euro opleveren.