Normal_6379

Het kabinet gaat de komende drie jaar telkens een miljoen euro besteden aan zogenoemde werkscholen. Dat schrijven minister Van Bijsterveldt (onderwijs) en staatssecretaris De Krom (sociale zaken) aan de Kamer, zo meldt Trouw vandaag.

Werkscholen zijn geen echte scholen, maar een soort bemiddelingsloketten voor jongeren uit speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Die kunnen daar in contact komen met bedrijven die leer- en stageplaatsen aanbieden.

Zo kunnen de jongeren, voor wie het vaak erg moeilijk is om naar echt werk over te stappen, wennen aan hoe het is om een baan te hebben. Scholen kunnen bij de werkschool leerlingen aanbieden, en bedrijven bieden er stageplaatsen en leerwerkplaatsen aan. Zo kunnen leerlingen worden voorbereid op een echte baan.

Het kabinet hoopt met de werkscholen te kunnen besparen op onder andere bijstandsuitkeringen. De regering is wel van mening dat de deelnemers aan de werkschool zelf voor de kosten moeten opdraaien. De drie miljoen euro zal vooral besteed worden aan het bekend maken van de werkscholen.

© Nationale Onderwijsgids