Normal_5970

Gerrit Holdijk is sinds de Eerste Kamerverkiezingen van maandag misschien wel de machtigste man van het Binnenhof. Als enige Eerste Kamerlid van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) zal zijn stem mogelijk de regeringscoalitie aan een meerderheid kunnen helpen, zo meldt de Volkskrant.

Toch zal Holdijk wellicht de kabinetsplannen voor het speciaal onderwijs kunnen frustreren. De regering wil fors bezuinigen op het speciaal onderwijs en 'zorgleerlingen' gaan onderbrengen in het reguliere onderwijs.

De SGP is van dat laatste geen voorstander. Zo schrijven de orthodoxe christenen op hun eigen website: 'Het onderwijs mag niet in de knel komen door de zorgbehoefte van leerlingen'. Het zal moeilijk worden om Holdijk voor de voorgestelde plannen te laten stemmen.

De SGP wil wel de buitenschoolse opvang afschaffen. De bezuinigingen op de kinderopvang zullen bij de SGP wel in goede aarde vallen. De partij vindt een vergoeding voor ouders alleen wenselijk als er sprake is van een 'medische of sociale noodzaak'.

© Nationale Horecagids