Normal_5781

De onderbouwing van de bezuinigingen op het passend onderwijs staat volgens de ChristenUnie (CU) en de Socialistische Partij (SP) op losse schroeven nu bekend is geworden dat het kabinet de groei van het aantal zorgleerlingen sterk heeft overdreven.

CU-Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "De minister heeft lange tijd de bezuinigingen verdedigd door te stellen dat er een ‘explosieve groei' van het aantal rugzakjes zou zijn en een ‘onhoudbaar systeem van indicatiestelling.' De groei is in werkelijkheid veel lager. De argumenten van de minister gaan niet meer op. Met de nieuwe cijfers in de hand zal de minister opnieuw moeten kijken naar de bezuinigingen op het passend onderwijs."

Voordewind heeft daarom een achttal schriftelijke vragen aan minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs gesteld.

Ook de SP vindt dat de minister moet stoppen met de 'misleiding' over de groei van het aantal zorgleerlingen.

‘Minister Van Bijsterveldt en de coalitiepartijen gebruiken misleidende cijfers over het speciaal onderwijs voor hun eigen politieke agenda,' zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Van Dijk neemt het coalitiepartijen en het kabinet kwalijk dat zij maandenlang hebben gesproken over 'explosieve groei' en uit de hand lopende kosten.

Nu de minister erkent dat de cijfers onjuist zijn, is - volgens Van Dijk - nederigheid op zijn plaats: ‘De Tweede Kamer en de samenleving zijn bang gemaakt met foute cijfers: keer op keer werd ons voorgehouden dat de groei van het aantal zorgleerlingen uit de hand liep. Ook de bezuinigingen op passend onderwijs werden met deze cijfers gerechtvaardigd. Het zou Van Bijsterveldt passen om excuses te maken aan al die leraren, ouders en stemmers die zij verkeerd heeft voorgelicht. Bovendien is er nu een extra reden om af te zien van de bezuiniging op de leerlingen die het meeste behoefte hebben aan intensief onderwijs.'

De SP zal op korte termijn een debat aanvragen over de kwestie.

© Nationale Onderwijsgids