Normal_5227

(Novum) - D66 wil weten wat het standpunt van het CDA is over de bezuinigingen op het passend onderwijs. Het CDA-congres sprak zich zaterdag uit tegen de bezuinigingen. D66-Kamerlid Boris van der Ham wil nu weten hoe de fractie in de Kamer daar tegenoverstaat.

Tijdens het vragenuurtje haalde Van der Ham bakzeil toen hij minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt confronteerde met de uitspraak van de leden van haar partij. "Ik sta achter dit regeerakkoord en dat heb ik uit te voeren", zei de minister stoïcijns. Ze voegde daar wel aan toe dat ze het 'signaal van het congres' heeft verstaan.

Vervolgens probeerde Van der Ham Kathleen Ferrier (CDA) uit de tent te lokken. Zij gaf aan geen enkele behoefte te hebben te reageren op wat zij een interne CDA-kwestie noemde.

Van der Ham is teleurgesteld door de opstelling van Ferrier. "Zaterdag twitterde ze nog dat ze de resolutie van de leden 'zeer ter harte' zou nemen, en nu houdt ze de boot af." Volgens Van der Ham had Ferrier met de uitspraak van het congres op zak, de mogelijkheid om de bezuinigingen in het passend onderwijs aan de kaak te stellen, en laat ze deze kans nu schieten. Hij heeft een debat aangevraagd om het onderwerp nogmaals op de agenda te zetten.

Het kabinet wil vanaf 2013 structureel driehonderd miljoen euro bezuinigen op het onderwijs van kwetsbare leerlingen.