Normal_4316

De beoogde bezuinigingen van 300 miljoen op Passend Onderwijs zullen hun weerslag hebben op de kwaliteit van het reguliere en speciale onderwijs, de inzet van rugzakjes en ambulante begeleiding. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

Juist kinderen met autisme zullen de gevolgen merken van bezuinigingen doordat kenniscentra voor autisme , de zogenoemde ‘Steunpunten Autisme' worden opgeheven; de gelden voor ambulante begeleiding, waar veel kinderen met autisme succesvol gebruik van maken, worden gehalveerd en klassen in het speciaal onderwijs zullen groter worden.

De meeste kinderen met autisme in het speciaal onderwijs bevinden zich in REC cluster-4, scholen voor psychische en gedragsproblematiek. Daarnaast gaan er kinderen met autisme naar REC2 en REC3. Juist op de REC's wordt bezuinigd.

"Penny wise, pound foolish...", aldus Fred Stekelenburg, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, "...want uiteindelijk zal de gemeenschap de rekening betalen als deze kinderen geen nuttige plaats in de maatschappij kunnen veroveren omdat ze niet zijn opgeleid. Om nog maar te zwijgen van het leed dat deze gezinnen wordt aangedaan.".

De Nederlandse Vereniging voor Autisme maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkeling dat door de maatregelen de opgebouwde expertise m.b.t. autisme in het onderwijs wordt weggegooid. Het is zeer de vraag of de samenwerkingsverbanden van scholen, die nu het gelimiteerde budget gaan beheren, voldoende kennis bezitten over autisme en de vele gezichten van deze handicap.

Daarnaast hekelt de NVA het feit dat in de nieuwe plannen de rol en de inspraak van de ouders tot een minimum wordt gereduceerd, terwijl zij vaak de enigen zijn die echt weten hoe hun kind in elkaar steekt.