ROTTERDAM - Het reizende pretpark De Belevenis is in Rotterdam neergestreken en heeft donderdag de deuren geopend, zo meldt de Volkskrant. Meervoudig gehandicapten en dementerenden kunnen in het park genieten van een dagje uit.

Het spektakel werd met ruim twintig trailers naar het Rotterdamse Overschie vervoerd. De 1600 vierkante meter grote tent is in allerlei sprookjeswerelden verdeeld. Zo is er bijvoorbeeld een wolkenwereld en een ruimte die is ingericht als oosters paleis, compleet met vliegend tapijt, oosterse muziek, baklava en wierookgeuren.

Volgens directeur Berry Holtslag zijn juist dit soort indrukken belangrijk voor zijn gasten. 'Horen, zien, ruiken en proeven zijn onze basiszintuigen. Door de zintuigen te prikkelen kunnen de bezoekers op hun eigen niveau plezier maken.'

Holtslag besloot samen met collega's om een uitgaanscentrum te ontwerpen dat van alle gemakken is voorzien. Voor veel mensen met een handicap is het lastig om in het reguliere uitgaanscircuit op stap te gaan. 'In de Efteling kunnen ouders hun kinderen verschonen, maar met gehandicapte volwassenen is geen rekening gehouden.'  In de tent van Holtslag zijn de speciaal uitgeruste toiletten en verschoonruimtes door kunstenaars verfraaid en kunnen de gasten zelfs een massage krijgen. 

Verschillende locaties
Het gezelschap streek eerder neer op verschillende locaties in Limburg en daar was het met ruim drieduizend bezoekers een groot succes. Het is nog onduidelijk waar het reizende spektakel te vinden zal zijn na Rotterdam. Aangezien het de stichting een half miljoen euro kost om de tent af te breken en op te bouwen, kunnen ze zonder subsidie geen kant op en moeten ze telkens bedelen bij gemeentes om een plekje te krijgen.