Logo_logo_autismeweek

Van 31 maart tot en met 7 april vindt de NVA Autismeweek 2018 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Het thema  van 2018 is: luisteren naar autisme. Dit meldt NVA.

2 april is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) en geldt als de dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Daarom vindt de NVA Autismeweek elk jaar rond die datum plaats, dit jaar voor de negende keer. 
 
Mensen met autisme laten steeds vaker hun stem horen. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vindt het belangrijk dat die stem ook wordt gehoord. Daarom is het thema van de NVA-Autismeweek 2018: ’luisteren naar autisme’. Mensen met autisme weten zelf vaak het beste hoe hun talenten en mogelijkheden goed tot hun recht kunnen komen - bijvoorbeeld op school of op de werkvloer. Ook binnen de ggz is er dankzij de nieuwe Zorgstandaard Autisme meer ruimte voor hen.
 
Daarnaast besteedt de NVA ook aandacht aan autisme bij jonge kinderen. Wanneer ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun jonge kind op het gebied van contact, communicatie en spel, is het belangrijk dat zij snel hulp krijgen. Op dit moment duurt het vaak lang voordat die hulp wordt ingezet waardoor de ontwikkeling van het kind onnodig stagneert. Hier komt verandering in: het nieuwe Landelijk Expertisenetwerk Autisme Jonge Kind heeft een E-learning vroegsignalering ontwikkeld voor huisartsen en jeugdartsen. Ook komt er dit voorjaar een online platform waarop ouders en professionals veel praktische informatie kunnen vinden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids