Maandag 21 juni is het zover. Dan gaan 48 leerlingen met autisme in de leeftijd van 14-17 jaar op het Westerbeek College met een Smartphone in de hand ‘SociaalOpStap' met vrijwilligers van KPN.

SociaalOpStap' is een gezamenlijk initiatief van de CED-groep en het Landelijk Netwerk Autisme om jongeren met autisme hulpmiddelen te bieden om hun zelfredzaamheid en integratie op school en in de maatschappij te bevorderen.

Sociale interactie gaat niet vanzelf als je een stoornis in het autismespectrum hebt
Iemand gedag zeggen als je ergens binnenkomt, jezelf voorstellen als je in gesprek raakt met iemand, een praatje maken tijdens een feestje of iemand troosten als hij verdriet heeft. Voor veel mensen zijn dit vanzelfsprekende handelingen. Je hoeft er niet echt bij na te denken; het gaat bijna vanzelf. Dit geldt niet voor iedereen. Want hoe maak je bijvoorbeeld een praatje, als je moeilijk kunt spreken? En hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Of als je wel wilt laten zien dat je meeleeft, maar niet weet hoe dat moet?

Voor veel mensen met een beperking of handicap zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Zij hebben hulp nodig op het gebied van zelfredzaamheid en integratie op school en in de maatschappij. Zij hebben steun aan uitgeschreven sociale verhalen, die precies laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen. Dit kunnen situaties op school zijn, maar ook andere situaties zoals wonen, stage, vrije tijd, belangrijke life-events zoals verhuizing, echtscheiding, geboorte, begrafenis en maatschappelijke thema's, bijvoorbeeld verkiezingen of demonstraties.

Al deze verhalen (200 in totaal) worden op de website www.SociaalOpStap.nl gezet. Iedereen die steun heeft aan deze sociale verhalen kan ze gratis raadplegen. De website is echter in opbouw en nog lang niet compleet. Binnen het project ‘SociaalOpStap' willen we de website uitbreiden (zowel qua inhoud als toepassingen) en via regionale bijeenkomsten op scholen brengen we mensen met elkaar in contact.

Bron: Landelijk Netwerk Autisme