De subsidieregelingen passend onderwijs zijn aangepast als gevolg van de heroverweging passend onderwijs in de zomer van 2009. Het betreft wijzigingen in de subsidieregelingen voor startsubsidies, veldinitiatieven, stimuleringssubsidies en (brede en smalle) experimenten passend onderwijs. Deze subsidiemogelijkheden worden deels beëindigd, deels aangepast en deels gecontinueerd met een lager subsidieplafond.

Ter voorbereiding op passend onderwijs is gelijktijdig met de wijzigingsregeling een nieuwe subsidieregeling gepubliceerd, op basis waarvan alle samenwerkingsverbanden en rec's in Nederland vanaf 1 augustus 2010 een subsidie van €10 per leerling krijgen.

Aanleiding van de wijzigingen
De hiervoor genoemde subsidiemogelijkheden passend onderwijs worden aangepast, omdat de subsidievoorwaarden niet meer overeen komen met de nieuwe koers passend onderwijs. Het inrichten van regionale netwerken is bijvoorbeeld niet meer nodig. Daarnaast zijn er minder enveloppe-middelen beschikbaar voor de subsidies dan voorzien. Een deel van de middelen wordt namelijk ingezet om de overschrijding te dekken die is ontstaan door het toegenomen aantal geïndiceerde leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en met een rugzakje.

Tot slot worden de beschikbare enveloppe-middelen anders ingezet. Vanaf 1 augustus 2010 krijgen alle samenwerkingsverbanden en rec's een subsidie van €10 per leerling, waarmee zij zich voor kunnen bereiden op de invoering van passend onderwijs in augustus 2012.

Het aanpassen van de subsidieregelingen is op 3 november 2009 aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer over de nieuwe koers passend onderwijs. Sinds die tijd zijn de voorgenomen wijziging ook al gecommuniceerd door het infopunt passend onderwijs.

De wijzigingen
Startsubsidies kunnen niet meer worden aangevraagd. Nieuwe veldinitiatieven en brede experimenten kunnen niet meer gestart worden en per 1 augustus 2010 wordt er geen subsidie voor veldinitiatieven meer verstrekt. Voor lopende brede experimenten verandert er niets.

Smalle experimenten blijven wel mogelijk; het subsidieplafond is vanwege het lagere beschikbare budget verlaagd naar €300.000 per jaar. Er is daarmee ruimte voor 10 smalle experimenten die elk een éénmalige subsidie van €30.000 kunnen krijgen.

Stimuleringssubsidies blijven mogelijk, maar met aangepaste voorwaarden en een lager subsidieplafond. Met een subsidieplafond van € 500.000 per jaar is er ruimte voor 25 stimuleringssubsidies van elk éénmalig € 20.000. 

Daarnaast wordt ‘de subsidieregeling passend onderwijs 2010-2012' geïntroduceerd; alle samenwerkingsverbanden WSNS ontvangen €10,20 en alle samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs en de rec's € 10,- per leerling. Het geld wordt in de schooljaren 2010-2011 en 2011-2012 uitgekeerd, dit gebeurt in twee delen per jaar. In augustus ontvangt u het eerste deel (5/12) en in februari het tweede deel (7/12).

Bron: Passend Onderwijs