Ouders van kinderen in het speciaal onderwijs krijgen het komend schooljaar toch de kosten voor het leerlingenvervoer van en naar de naschoolse opvang vergoed. Verantwoordelijk wethouder Freek Ossel heeft hiervoor een voorstel ingediend bij het college. Wethouder Freek Ossel doet dit voorstel na een brandbrief van de gemeentelijke ombudsman. Omdat vanaf volgend schooljaar in alle stadsdelen één regeling gaat gelden voor het leerlingenvervoer, zouden 84 gezinnen gedupeerd raken door de afgeschafte vergoeding.

Schrijnende gevallen
De gemeente blijft bij haar besluit te stoppen met het vervoer naar de naschoolse opvang - het vervoer tussen school en thuis staat overigens niet ter discussie; dat blijft de gemeente vergoeden. De gemeente deelt echter de analyse van de ombudsman dat er voor de groep van 84 gezinnen een probleem is ontstaan. Freek Ossel: "Het gaat om ouders die moeilijk vervoer van en naar de naschoolse opvang kunnen organiseren voor hun kind. Dit zijn leerlingen in het speciaal onderwijs. Het gaat vaak om schrijnende gevallen; bijvoorbeeld kinderen met ouders die zelf gehandicapt zijn of alleenstaande ouders. We hebben de afgelopen weken gesproken met verschillende ouders en ook met de ombudsman. Het blijkt voor hen moeilijker dan gedacht om vervangend vervoer te regelen."

Onderzoek
De 84 gezinnen zullen nog een jaar lang kunnen maken van de regeling voor het leerlingenvervoer. Volgens de ombudsman zijn er meer gezinnen die op korte termijn in de problemen raken door de afgeschafte vergoeding. Freek Ossel gaat hier een onderzoek naar instellen.

Bron: Gemeente Amsterdam