Pas drie jaar geleden werd de eerste zogenaamde Leonardoschool opgezet, waar hoogbegaafde leerlingen onderwijs aangepast aan hun niveau kunnen krijgen. Inmiddels zijn er vijftig scholen voor hoogbegaafden, maar vrijwel allemaal kampen ze met financiële problemen.

De problemen waren voorzien; de oprichters hadden voorspeld dat het onderwijs meer zou gaan kosten dan er aan middelen beschikbaar werd gesteld.  

Vaak kunnen de 'bollebozen' in het reguliere onderwijs niet aarden. Dat ligt niet alleen aan het onderwijsniveau: hoogbegaafd en sociaal zwak gaan vaak hand in hand. In dagblad Trouw verscheen vandaag een pleidooi om over geschikt onderwijs voor hoogbegaafden op eenzelfde manier na te denken als over onderwijs voor zwakbegaafden.

Hoogbegaafde krijgen maar moeilijk een rugzakje, omdat 'ten onrechte' een hoog IQ niet als een probleem wordt gezien. Volgens het commentaar in Trouw zouden 'schoolbesturen...de vrijheid en de financiële ruimte moeten krijgen om hoogbegaafden die dat nodig hebben passend onderwijs te bieden'.

Bron: Trouw