Normal_geld__stapel__munten

Amsterdamse leraren op basisscholen en middelbare scholen krijgen binnenkort reiskostenvergoeding van de gemeente Amsterdam. Het stadsbestuur wil hiermee het lerarentekort aanpakken. Dit melden Het Parool en AT5.

Er wordt 300.000 euro extra vrijgemaakt voor de reiskosten van leraren. Hiermee stijgt het reiskostenbudget dit schooljaar van 400.000 naar 700.000 euro. De aanvullende reiskostenvergoeding zou voor 1257 leraren in basis- speciaal en middelbaar onderwijs gaan gelden. De extra reiskostenvergoeding geldt voor het openbaar vervoer en kent nog een aantal voorwaarden. Zo moeten de leerkrachten minimaal 20 kilometer van hun werk wonen en minimaal drie dagen per week werken. De regeling geldt voor twee jaar en per jaar wordt er door de gemeente 200.000 euro beschikbaar gesteld.
 
De gemeente Amsterdam hoopt met de regeling het lerarentekort, dat steeds groter, wordt, terug te dringen. Woningen in Amsterdam worden zo langzamerhand onbetaalbaar voor leraren en daarom kiezen steeds meer docenten voor wonen buiten de stad. Maar door de hoge reiskosten kiezen veel leraren ervoor om niet in de stad les te geven. 
 
Naast het vergoeden van de reiskosten is ook gekeken naar parkeerplekken voor leraren. Er zijn in totaal 2000 parkeervergunningen beschikbaar voor maatschappelijke functies in Amsterdam. De gemeente gaat kijken of de leraren hier ook gebruik van kunnen maken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids