Normal_werk_stage_praktijk

De Sectorraad Praktijkonderwijs heeft een manifest opgesteld waarin wordt gepleit voor het behoud van de toelatingscriteria voor praktijkonderwijs. Ook moet het praktijkonderwijs een zelfstandige richting met volwaardige bekostiging blijven, dat in alle regio’s goed bereikbaar is. Tenslotte moet het praktijkonderwijs toegevoegd worden als keuzemogelijkheid bij het schooladvies in groep 8. Dit meldt VOS/ABB.

Volgens spreker Arian Koops is behoud van de toelatingscriteria van groot belang, omdat er anders meer leerlingen met gedragsproblemen uit cluster 4 van het speciaal onderwijs naar de praktijkscholen zullen gaan. Koops is directeur van de openbare regionale school voor praktijkonderwijs Het Segment in Gouda. Leerlingen uit cluster 4 matchen volgens hem niet met de kwetsbare leerlingen die nu in het praktijkonderwijs zitten. 
 
Het praktijkonderwijs moet een zelfstandige richting blijven, staat in het manifest. Ook in krimpregio’s moet een volwaardig aanbod van praktijkonderwijs blijven bestaan. Tesnlotte moet aan het schooladvies in groep 8 ‘praktijkonderwijs’ moeten worden toegevoegd. Nu is vmbo-basisberoeps nog het laagste advies.
 
Het manifest wordt op 13 december gepresenteerd tijdens de landelijke PrO-dag in Ede.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids