Normal_geld__euro

De normbedragen voor de nieuwbouw van onderwijsvoorzieningen worden door  steeds meer gemeenten verhoogd. De aanpassingen die door het college worden voorgesteld zijn onlangs door de gemeente Amsterdam goedgekeurd. Eerder ging een aantal andere gemeenten Amsterdam al voor, zo is te lezen op de website van kenniscentrum Ruimte-OK. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Landelijk is er een discussie gaande over het mogelijk veranderen van de VNG-(advies)normen. Dat meer gemeenten ermee instemmen om de normbedragen te verhogen, duidt erop dat zij voorop lopen in deze discussie. Met het instemmen van hogere normbedragen is het voor gemeenten bijvoorbeeld makkelijker om aan de zorgplicht te voldoen.

Jaarlijks worden de cijfers door de VNG uitgerekend als een collectieve dienstverlening. De systematiek van de prijsbijstelling van de normbedragen onderwijshuisvesting is vastgelegd in bijlage IV, deel B van de modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs.

In het rapport ‘De praktijk gecheckt’ van de Algemene Rekenkamer staat het volgende omgeschreven: “Kijken we naar de normbedragen die de VNG in haar Modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs hanteert voor nieuwbouw, dan blijken die niet te passen bij de ambities van de bewindslieden en over het algemeen zelfs niet bij de eisen die het Bouwbesluit 2012 aan gebouwen stelt.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids