Logo_logo_kentalis

Leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) van Kentalis Compas in Sint-Michielsgestel gaan sinds 28 augustus naar de nieuwe school voor praktijkonderwijs Het Hooghuis De Singel. Door meer samenwerking tussen Kentalis en Het Hooghuis kunnen nu alle leerlingen met TOS uit Oss en omgeving onderwijs volgen bij een gewone middelbare school. Om dit te vieren, maakten de leerlingen afgelopen woensdag een kleurrijk kunstwerk. Zo brachten ze op creatieve manier de samenwerking in beeld. Dit meldt Kentalis.

Hans Terpstra, directeur De Singel: "We willen vooral dat alle leerlingen mee kunnen doen op onze school, bij alles wat we doen. En het liefst doen we dat samen; dát is passend onderwijs. ’

Sinds 2016 volgen leerlingen met TOS van Kentalis Compas bijna alle lessen op verschillende locaties van Het Hooghuis, met ondersteuning van Kentalis. Bij de praktijk De Singel krijgen sinds dit schooljaar ook leerlingen van Kentalis les die volledig speciaal onderwijs nodig hebben. Zo kunnen alle leerlingen met TOS in Oss en omstreken onderwijs volgen in het reguliere voortgezet onderwijs. De gemeente Oss juicht het samengaan van Het Hooghuis en Kentalis toe vanuit de wens voor passend onderwijs voor iedereen en dat zo dicht mogelijk bij huis.

Jos van den Ouweland, teamleider Het Hooghuis: "De leerlingen hebben nu een dikke week samen les op De Singel. Vooral in de praktijklessen zien we dat ze makkelijk samenwerken. Dat gaat heel harmonieus."

De samenwerking heeft veel voordelen. Leerlingen met TOS gaan naar een ‘gewone’ school dicht bij hun huis; leerlingen van beide scholen treffen elkaar dagelijks op het ‘dorpsplein'; het hart van de praktijkafdelingen. Daaromheen is er onder andere een winkel, een garagebedrijf, een groenbedrijf en een kapsalon. Ook voor leerkrachten zijn er voordelen. Medewerkers van Het Hooghuis leren van de speciale kennis van Kentalis-medewerkers en gebruiken dat voor andere leerlingen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids