Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

Linawijs is een innovatieve ontwikkelplek voor thuiszitters die niet terecht kunnen op een gewone school of een school voor speciaal onderwijs. Het is ontwikkeld door leerkracht, verpleegkundige én ervaringsdeskundige Marieke Stolte. Voor deze ontwikkelplek blijkt veel draagkracht te zijn: andere vestigingen zitten ook al in de planning. Dit meldt De Gelderlander.

Een half jaar geleden waren er nog twee obstakels te nemen voordat Linawijs van start kon gaan: startkapitaal en het vinden van een passend gebouw. Inmiddels is bekend dat Linawijs in de watertoren komt. Vanaf januari zullen de eerste contacten tussen leerlingen en begeleiders gemaakt worden. Linawijs kan plaats bieden aan nog twaalf andere thuiszitters naast Lina, naar wie de ontwikkelplek vernoemd is.
 
Marieke Stolte is leerkracht en verpleegkundige en ontwikkelde vanuit deze achtergrond ontwikkelplek Linawijs. Haar dochter Lina heeft een stevige vorm van autisme met een normaal IQ. Het reguliere en speciaal onderwijs kon haar niet bieden wat ze nodig heeft en zorginstellingen, zoals een zorgboerderij, waren teveel groepsgericht voor Lina. Op ontwikkelplek Linawijs staan rust en veiligheid voor de kinderen voorop. Elk kind krijgt een eigen ruimte en een persoonlijk begeleider. Er wordt meegegaan met wat het kind aankan qua input. Als het kind er klaar voor is, kunnen gezamenlijke activiteiten plaatsvinden en kan het meedoen aan praktische leervormen in de natuur of in de keuken. 
 
Veel mensen steunen de ontwikkelplek en denken mee. Na overleg met verschillende instanties, andere ouders, gemeente en ministeries van onderwijs en volksgezondheid, blijkt er veel draagkracht te zijn voor Linawijs. Mogelijk komt er ook een Linawijs Plus voor volwassenen, meldt Stolte. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids