Normal_plenaire_zaal_eerste_kamer

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel 'Wet samen sterker door vereenvoudiging samenwerkingsschool' aangenomen. De wet maakt het mogelijk voor openbare en bijzondere scholen met elkaar te fuseren. Aan deze mogelijkheid is met name behoefte in krimpregio's waar het leerlingenaantal zo laag is dat het niet langer mogelijk is om twee of meer aparte scholen naast elkaar te laten bestaan. Dit meldt de Eerste Kamer.

De wet maakt de bestuurlijke vormgeving van een samenwerkingsschool eenvoudiger. Zo wordt continuïteitscriterium versoepeld. Verder wordt de fusietoets voor fusies die leiden tot de vorming van een samenwerkingsschool of een samenwerkingsbestuur afgeschaft en zal het openbare karakter en de bijzondere identiteit van de samenwerkingsschool vooral gewaarborgd gaan worden via een identiteitscommissie op schoolniveau. Ten slotte regelt het wetsvoorstel dat een samenwerkingsschool in stand kan worden gehouden door een stichting voor openbaar onderwijs.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel gisteren aangenomen. Eerste Kamerlid Gerkens (SP) diende een motie in voor grondwettelijke bescherming van de vrijheid van onderwijs. Deze motie werd echter verworpen. De motie van VVD-lid Bruijn, over een handreiking van PO-Raad en de VO-Raad die betrokkenen bij de vorming van een samenwerkingsschool kunnen gebruiken, werd wel aangenomen.

De Eerste Kamer ging niet over een nacht ijs. De wet zou begin dit jaar al behandeld worden in de senaat maar dit werd uitgesteld om de Onderwijscommissie van de Kamer eerst meer informatie wilde. Ook nu ging aan de stemming een uitgebreid debat vooraf. VVD, PvdA, 50PLUS, SP, D66 en PVV stemden voor, SGP, ChristenUnie, CDA, Groenlinks, PvdD en OSF stemden tegen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids