Normal_onderwijs__begeleiding__hulp__kind__leraren__speciaal_onderwijs

Het Preventief Interventie Team (PIT), dat de gemeente Amsterdam ruim vijf jaar geleden in het leven heeft geroepen, begeleidt risicokinderen en hun ouders succesvol. Bij 80 procent van de kinderen is een duidelijke verbetering in hun gedrag te zien op school en thuis. Dit meldt Het Parool.

Het PIT is opgericht om kinderen met antisociaal en grensoverschrijdend gedrag beter te kunnen helpen. Verschillende hulpverleningsinstanties verlenen hierin hun medewerking. Het PIT werkt samen met 31 scholen. Het team krijgt via deze scholen aanmeldingen binnen. Ook worden kinderen aangemeld als broertje of zusje van een criminele veelpleger in de Top 600.  
 
Kinderen die worden aangemeld bij het PIT worden eerst op school gescreend. Daarbij wordt onder begeleiding van de Universiteit Leiden gekeken wat het IQ van de kinderen is en in hoeverre zij sociaal leerbaar zijn ofwel in hoeverre zij zich kunnen inleven in anderen, gevoelens van anderen kunnen herkennen, hun emoties kunnen beheersen en sociale regels kunnen volgen. Vervolgens wordt bepaald bij wat voor soort begeleiding het kind het meest baat heeft.  Dat kunnen simpele dingen zijn zoals sporten of regelmatig een time-out nemen in een drukke klas. Ook trainingen in emotiesherkenning of  anti-agressietraining kunnen onderdeel uitmaken van de begeleiding. Daarnaast wordt gekeken of het kind op school op de juiste plek zit of dat ander onderwijs zoals het speciaal onderwijs beter aansluit.
 
Inmiddels zijn 1300 kinderen uit 650 gezinnen door het PIT begeleid. Bij 80 procent van hen is een duidelijke verbetering in hun gedrag te zien. De Gemeente Amsterdam financiert PIT met 2,4 miljoen euro per jaar. Andere steden tonen ook interesse in de aanpak.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids