Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

In een kort geding heeft de rechter bepaald dat een 16-jarige leerling van het Citaverde College in Horst recht heeft op onderwijs op de school. De school weigerde de jongen met PDD-NOS toe te laten na meerdere incidenten. Hierop spande de moeder van de jongen een kort geding tegen de school aan met zoals nu blijkt een positief resultaat. Dit meldt 1Limburg.

De rechter heeft het Citaverde College een boete opgelegd van 500 euro voor iedere dag dat hij geen onderwijs kan volgen. De rechtbank vindt dat de school onvoldoende grond had om de onderwijsvorm en de plaats waar dit gegeven wordt ingrijpend te wijzigen. De school moet de leerling daarom een plaats bieden.
 
De school had de vmbo-leerling in een jaar tijd meerdere keren geschorst vanwege pesten, spijbelen en fysiek geweld tegen medeleerlingen. Ook zou hij een scholier mishandeld hebben omdat hij dacht dat diegene zijn vriendin probeerde af te pakken. De school vond het daarom beter dat de jongen naar de Bovenschoolse Zorgvoorziening (BZV) in Blerick zoui gaan. Dat is een speciale 'school' waar leerlingen kunnen worden opgevangen, voor wie het goed is om tijdelijk niet op hun eigen school te zijn. Daar zou dan gekeken kunnen worden welke onderwijsvorm het beste is voor de jongen. Zijn moeder was het hier niet mee eens en spande daarom een kort geding aan. 
 
Bestuursvoorzitter Jan-Pieter Janssen van Citaverde laat weten een speciaal lesprogramma op te stellen voor de jongen omdat hij een gedeelte van het schooljaar gemist heeft. Hij zal hierin rekening proberen te houden met de veiligheid van andere leerlingen, omdat deze zorg hiermee niet opgelost is.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids