Normal_kind_horen_luisteren2342

HoorSpel is een uniek en nieuw programma om het gehoor te trainen van kinderen in de (ontwikkelings)leeftijd van 2,5 tot 8 jaar. Het  is een leuke interactieve methode die door professionals, zoals logopedisten en leerkrachten, én door ouders gebruikt kan worden. Dit meldt Kentalis.

HoorSpel is een speciaal ontwikkeld hoortrainingsprogramma. Professionals kunnen met HoorSpel op een onderbouwde, interactieve manier het gehoor trainen van de kinderen die doof of slechthorend zijn, al dan niet in combinatie met een verstandelijke beperking. Dit kan in een groep of individueel, bijvoorbeeld op school of bij de ouders thuis. Ook kan HoorSpel worden ingezet bij kinderen met auditieve verwerkingsproblematiek als onderdeel van een specifieke taalontwikkelingsstoornis. En ouders kunnen thuis de liedjes uit het programma met hun kind oefenen.
 
Op Kentalis Signis, een school voor kinderen met een auditieve beperking (cluster 2) in Amsterdam, wordt al jarenlang groepsgewijs hoortraining gegeven. De afgelopen tien jaar is dit verzorgd door logopedisten binnen de school. De kinderen krijgen wekelijks training om ervoor te zorgen dat het restgehoor optimaal benut wordt., waarbij muziek, spel en beweging een grote rol speelt. In HoorSpel zijn de ontwikkelde inzichten, materialen en werkwijzen gebundeld in een compleet lesprogramma voor het stimuleren van de hoorontwikkeling van dove en slechthorende kinderen.
 
HoorSpel is ontwikkeld door Kentalis-logopedisten Ingeborg Snel en Daan Schuckink Kool. Voor professionals is HoorSpel inclusief interactieve audioplaten, lesprogramma en een cd met liedjes verkrijgbaar via de webshop. Ouders kunnen de cd bestellen via de webshop en gratis het iBoek downloaden via de Apple iBookstore.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids