Normal_sp

SP-Kamerlid Siderius wil het recht op speciaal onderwijs invoeren. Zij pleit voor vaste criteria voor leerlingen naast een minimaal aantal plekken in het speciaal onderwijs. Dit meldt de Socialistische Partij (SP).

Volgens Siderius is het tijd om met het experiment met knellend onderwijs te stoppen en het speciaal onderwijs in ere te herstellen. Daarom komt ze met het voorstel om een minimaal aantal plekken in het speciaal onderwijs vast te stellen. Siderius: “Op dit moment zijn leerlingen met een beperking afhankelijk van het beschikbare budget en een individuele beoordelaar van de schoolbesturen. In de praktijk zien we dat veel leerlingen daarom niet worden toegelaten op het speciaal onderwijs en tussen wal en schip vallen. Dat is een onacceptabele situatie.”
 
Siderius vindt dat het huidige passend onderwijs geen draagvlak heeft onder zowel docenten als ouders. Door de grote klassen en de beperkte budgetten kunnen docenten leerlingen die passend onderwijs nodig hebben vanwege een beperking niet de aandacht geven die zij verdienen. De werkdruk voor docenten neemt verder toe, omdat de rest van de klas ook de aandacht van de leerkracht nodig heeft. Siderius: “Dit kabinet moet de docenten en ouders eindelijk serieus nemen en stoppen met het knellend onderwijs.”
 
© Nationale Onderwijsgids