Normal_muziek__kind__speciaal__juf__muziekonderwijs__klas

Naast kennismakingslessen sport en bewegen op de scholen komt er nu ook meer kunst- en cultuuraanbod voor kinderen in het speciaal (basis) onderwijs met het programma Special Heroes Art. VSB, NSGK, Special Heroes en kennispartner LKCA maken het mogelijk dat het doen aan kunst, cultuur en sport voor kinderen in het speciaal (basis) onderwijs net zo bereikbaar wordt als voor ieder ander kind, zowel op school als in de vrije tijd. Dat meldt Special Heroes.

Met het programma Special Heroes Sport hebben steeds meer scholen voor speciaal onderwijs, verenigingen en gemeenten zich de afgelopen jaren ingezet om leerlingen met een beperking sport- en beweegactiviteiten aan te bieden. Afgelopen tien jaar deden 40.000 leerlingen van 380 scholen mee aan het sportstimuleringsprogramma. Maar liefst 80 procent van deze scholen heeft het onderwerp sport en bewegen via de methode van Special Heroes ook vastgelegd in haar schoolbeleid. Kern van het programma Special Heroes is dat door kennismakingslessen op school kinderen bewust kiezen voor een vervolgcursus in hun vrije tijd.

De organisatie van Special Heroes vernam dat de scholen naast sport ook graag kunst- en cultuuractiviteiten zouden willen aanbieden en heeft daarom kennisinstituut LKCA benaderd om Special Heroes Art mede op te zetten. De gezamenlijke subsidieaanvraag bij VSB en NSGK werd gehonoreerd en proefprojecten in Nijmegen en Zwolle zijn gestart.

Kennisinstituut LKCA draagt als partner bij door de projectleiders van Special Heroes te trainen in het nieuwe werkveld van kunst en cultuur, door haar netwerk te attenderen op dit nieuwe project en door kennis die wordt opgedaan met Special Heroes Art verder te verspreiden in het land. ”Wij vinden het heel belangrijk dat kunst en cultuur bereikbaar zijn voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking”, zegt Wies Rosenboom van LKCA. “Bijzonder aan het programma is dat kinderen gestimuleerd worden om actief te zijn met kunst en cultuur in de brede zin, binnen en buiten de school, vanaf de eerste schooldag.”

© Nationale Onderwijsgids