Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Het UWV hoeft een doventolk niet te vergoeden als deze wordt ingehuurd door een dove student van 30 jaar of ouder. Dat besliste de rechtbank Oost-Brabant vandaag in de zaak van Hugo Mkandawire (30), meldt Rechtennieuws.nl.

Mkandawire wilde dat het UWV ook na zijn dertigste verjaardag de gebarentolk zou vergoeden waarop hij tot zijn dertigste recht had tijdens zijn hbo-studie. De rechtbank ziet de gehanteerde leeftijdsgrens echter als een criterium, en niet als een onderscheid naar handicap. Van alle studenten, dus ook van mensen met een beperking die daarvoor extra onderwijsondersteuning ontvangen, wordt verwacht dat zij voor hun dertigste jaar een studie kunnen afronden. Vanaf die leeftijd komt de verantwoordelijkheid voor het volgen van onderwijs meer bij de burger te liggen in plaats van bij de overheid. De conclusie van de rechtbank was dan ook dat het UWV op basis van de wettelijke regels de aanvraag voor de vergoeding mocht weigeren. 
 
Mkandawire  voelde zich gediscrimineerd op grond van zijn beperking als dove student en daardoor beperkt in zijn mogelijkheden tot bijscholing. Hij begon zijn hbo-opleiding met gebruik van een gebarentolk, maar sinds zijn dertigste verjaardag moet hij zonder tolk verder. De student startte een nieuwe hbo-opleiding om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 
 
© Nationale Onderwijsgids