Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Het is onbekend wat het aantal vluchtelingenkinderen in Nederland is dat op dit moment onderwijs krijgt. Het kabinet heeft geen zicht op hoeveel van de 12.000 asielkinderen les krijgen. Dat schrijft staatssecretaris Dekker vandaag aan de Tweede Kamer, meldt RTL Nieuws.

"Wij hebben hier in Den Haag geen systeem met een knop waarin we zien welke kinderen op welke school zitten", zegt staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Tot nu toe is dan ook onbekend hoeveel vluchtelingenkinderen helemaal geen les krijgen. Vóór 1 april moet hierover meer duidelijkheid komen, is het streven van Dekker.
 
Als vluchtelingenkinderen Nederland binnenkomen, moeten zij binnen 72 uur na aankomst al naar school. Vanaf het moment dat zij een stap in Nederland zetten, zijn de kinderen leerplichtig. In de praktijk gebeurt dit bijna nooit. Dat komt omdat veel kinderen in een tijdelijke noodopvang zitten. Daar zijn lang niet altijd de benodigde lokalen en bevoegde docenten aanwezig. Vaak is deze opvang kortdurend en trekken de gezinnen weer verder. Daarnaast is de koppeling van alle relevante gegevens lastig en kost dit tijd.
 
De vluchtelingenkinderen die wél naar de basisschool gaan, gaan vaak naar openbare scholen. In het bijzonder onderwijs worden minder asielkinderen opgevangen.
 
© Nationale Onderwijsgids