Normal_down_gehandicapt_sociale_werkplaats545

School voor speciaal onderwijs de Mozarthof is op zoek naar bedrijven om mee samen werken. De school wil iedere jongere die het in zich heeft een mooie stageplek aan kunnen bieden. Op de Mozarthof zitten zeer moeilijk lerende kinderen. Het gaat dan om kinderen met bijvoorbeeld het downsyndroom of met autisme. Kinderen die heel veel kunnen, maar niet altijd in hetzelfde tempo als andere kinderen. Vanaf hun 17e wordt er samen met de consulenten gekeken naar een mooie stageplek. Dat meldt gemeente Hilversum.

“Meestal komen de leerlingen van de Mozarthof nu via-via aan een stage. Pas dan merken de bedrijven dat deze kinderen vaak veel meer kunnen dan ze in eerste instantie verwachtten”, zeggen consulenten stage en arbeid Ingrid Dispa en Patitsa Nomikos. Veel kinderen gaan naar de dagbesteding. Maar sommige jongeren kunnen en willen veel meer. “We gaan altijd voor maatwerk. Door werkervaringsprojecten maken ze al voorzichtig kennis met werken in de praktijk. Als dat allemaal goed verloopt, gaan we op zoek naar een stageplek. En het liefst een plek waar ze na hun 20e, als ze van school af gaan, kunnen blijven werken.” Door bedrijven zou nu te veel in onmogelijkheden worden gedacht. Veel bedrijven weten bijvoorbeeld niet welke subsidies en andere regelingen er bestaan en kijken teveel naar wat deze jongeren niet kunnen. Terwijl je bij deze leerlingen juist gebruik kan maken van hun bijzondere kwaliteiten”, aldus de consulenten.

Maar volgens Dispa en Nomikos komen de stages nu vooral via-via. “We willen veel meer gestructureerd stages aan gaan bieden, maar dan moeten we die stageplekken wel hebben. We merken dat bedrijven nog wat huiverig zijn. Natuurlijk is een stage voor een kind met autisme wat anders. Die heeft wat meer begeleiding nodig. Maar ik durf best te zeggen dat ze het werk net zo goed of soms beter kunnen dan andere jongeren. Ze zijn in ieder geval extreem gemotiveerd. Wij zorgen altijd samen met het bedrijf voor die extra begeleiding. Zelfs tot twee jaar nadat de leerling van school is. Want het doel is natuurlijk om iemand een echte baan te bezorgen.”

© Nationale Onderwijsgids