Normal_kind_jongen_boos_autisme_ggz_jeugdzorg_angermanagement_misdragen_interventie
Uit onderzoek is gebleken dat de interventie STOP4-7 effectief is in de aanpak van kinderen tussen 4 en 7 jaar met ernstige gedragsproblemen. STOP staat voor Samen sterker Terug Op Pad, waarbij alle betrokkenen rondom een kind op dezelfde manier samenwerken. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.
Het doel van STOP4-7 is om het negatieve interactiepatroon tussen het kind en zijn omgeving te doorbreken. Dit gebeurt door middel van trainingen die zowel aan het kind, de ouders, de leerkrachten als andere betrokkenen wordt gegeven. Hierin wordt geleerd om gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren. Dit leidt tot een afname van gedragsproblemen waardoor meer ruimte komt voor een positieve ontwikkeling van het kind. Het kind zal beter functioneren binnen het gezin en op school en hierdoor meer profiteren van onderwijs. 
 
STOP4-7 is ontwikkeld in België en wordt inmiddels op een aantal plaatsen bij instellingen voor jeugdzorg in Nederland uitgevoerd. Het gecertificeerde programma stelt zichzelf ten doel de kwaliteit van het programma te bewaken en de methodiek verder te ontwikkelen door onder andere regelmatig effectonderzoek uit te voeren.
 
© Nationale Onderwijsgids