Normal_7de9874a-17f2-477c-8698-f19c167028e2

Jantje Beton en Fonds verstandelijk gehandicapten hebben een extra bedrag van 446.000 euro ontvangen tijdens het GoedGeldGala van de VriendenLoterij. Met deze schenking helpen de twee goede doelen 875 jongeren met een verstandelijke beperking aan een stage- of werkplek in 125 speeltuinen en krijgen de speeltuinen extra hulp bij het onderhoud, zoals de groenvoorziening en het schoonmaken van de speeltoestellen. Dat meldt Jantje Beton.

Voor de door bezuinigingen getroffen speeltuinen is deze hulp meer dan welkom en kunnen door dit project maar liefst 65.000 kinderen blijven buitenspelen. Pauline van der Loo, teamleider programma's bij Jantje Beton: “Speeltuinen zijn zeer geschikt als plek om jongeren met een verstandelijke beperking te laten integreren in de maatschappij. In speeltuinen worden veel overzichtelijke, arbeidsmatige activiteiten uitgevoerd die deze jongeren met plezier voor hun rekening kunnen nemen.”

Voor de duizenden jongeren met een verstandelijke beperking is gewoon meedoen in de samenleving geen vanzelfsprekendheid. Sara van der Weerd, projectadviseur bij het Fonds verstandelijk gehandicapten: “Het hebben van een dagbesteding is voor deze jongeren erg belangrijk. Het helpt ze hun talenten te ontwikkelen, vergroot het gevoel van eigenwaarde en biedt ze sociale contacten.”

Voor jongeren met een verstandelijke beperking is juist het vinden van een passende stage- of werkplek een enorme uitdaging. “Niet alle bedrijven zijn er op ingericht iemand met een beperking op de werkvloer te hebben. Door dit project creëren we in één klap bijna 875 van dit soort plekken, die perfect passen bij jongeren met een verstandelijke beperking”, vertelt Van der Weerd. Jantje Beton en Fonds verstandelijk gehandicapten hebben als doel de komende drie jaar 875 jongeren met een verstandelijke beperking en de speeltuinen bij elkaar te brengen. 

© Nationale Onderwijsgids