Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap__isabella_2420

Begin 2014 is het Europese samenwerkingsproject Enablin+ opgezet. De eerste helft van het project stond in het teken van het verzamelen van good practices. Het doel van het project is om een interdisciplinair nascholingsprogramma te ontwikkelen voor kinderen en jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Bij het programma worden zowel ouders als professionals betrokken, om zo inclusie te bevorderen en de kwaliteit van leven van de kinderen en jongeren met EMB te verbeteren. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Enablin+ is een internationaal samenwerkingsproject van acht partners uit verschillende Europese landen. Het project loopt tot en met 31 december 2016. Oplossingen voor kinderen en jongeren met EMB die hun doeltreffendheid hebben bewezen blijven vaak zeer lokaal vanwege taal en organisatie barrières. Doel van het project is dus eigenlijk uitwisseling van deze oplossingen op Europees niveau. Om deze doelstelling te behalen, moet de samenwerking tussen ouders en professionals worden versterkt.

Inmiddels zijn de behoeften van kinderen en jongeren met EMB in verschillende landen in kaart gebracht. Ook is er een gezamenlijke visie en aanpak vastgesteld. In de zomer is het Progress Report naar de Europese Commissie verstuurd en goedgekeurd. Eén van de belangrijkste doelstellingen is de oplevering van een nieuwe scholing: 'Enablin Quelity of Life by meaningful learning', dat in alle deelnemende landen zal worden aangeboden. De scholing is bedoeld voor iedereen die met kinderen en jongeren werkt die intensieve zorg nodig hebben, zoals een begeleider of leraar. Ook ouders doen mee. In de scholing leert men met en van elkaar.

In het voorjaar van 2016 wordt een pilot georganiseerd in verschillende landen. Geïnteresseerden in Nederland en België die hier aan mee willen doen, kunnen mailen naar info@enablinplus.eu. 

© Nationale Onderwijsgids