Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Het passend onderwijs is sinds 1 augustus 2014 ingevoerd. Toch is er voor kinderen met een beperking of chronische ziekte niet altijd een plek op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden of zitten zelfs thuis. In samenwerking met een aantal organisaties hebben Oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) middels een brief aan de Kamercommissie uitgesproken over de noodzaak van de doorontwikkeling van het passend onderwijs. Dat meldt NVA.

Voor een groot aantal kinderen met een beperking blijft het moeilijk om passend onderwijs te krijgen. Volgens de zorgorganisaties komen scholen in toenemende mate hun zorgplicht niet na. De organisaties zeggen meldingen te ontvangen waaruit blijkt dat financiële overwegingen van scholen de reden zijn van dit “afschuifgedrag”. Er zou nog steeds sprake zijn van veel onduidelijkheid over de bedoeling van passend onderwijs.

Doordat de wetgeving voor passend onderwijs, de Jeugdwet, deWmo, de Wlz, de Zvw, de Participatiewet en de regeling leerlingenvervoer niet in samenhang tot stand zijn gekomen lopen ouders collectief tegen de muur en worden continu van het ene naar het andere loket verwezen. De zorgorganisaties pleiten dan ook voor een meer integrale aanpak en hopen dat de Kamerleden aandacht willen besteden aan de positie van kinderen met een beperking of chronische ziekte. De gehele brief is hier te lezen. Op dinsdag 15 december heeft de Tweede Kamer een algemeen overleg over het passend onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids