Normal_normal_normal_doofblind

Voor het eerst wereldwijd wordt de bijzondere leerstoel Ondersteunende Communicatie bij meervoudige handicaps mogelijk aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door BOSK, vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders. Dat meldt Platform EMG.

De leerstoel is uniek omdat het de eerste en enige leerstoel wereldwijd is die zich volledig richt op Ondersteunende Communicatie: bijvoorbeeld gebarensets en gebarensystemen, grafische symbolen en tastbare verwijzers. De leerstoel zal het project 'ComOOK: praktische steun voor ouders op maat' uitvoeren. Dit is een vroeginterventieprogramma dat met individuele adviezen steun biedt aan ouders van zeer jonge kinderen met ernstige, meervoudige beperkingen. ComOOK is ontwikkeld binnen Radboud Universiteit Nijmegen Orthopedagogiek/(Leerstoel OC), in opdracht van de BOSK.

Mensen met meervoudige beperkingen moeten in staat zijn om met hun omgeving te communiceren, willen zij zo optimaal mogelijk aan onze geletterde samenleving kunnen deelnemen. Daartoe zullen zij de gelegenheid moeten krijgen om op eigen wijze hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen. Ook zal hen de best passende communicatieondersteuning moeten worden aangereikt. In de zorg, het onderwijs en de dienstverlening zou dan ook de ontwikkeling en ondersteuning van taal en communicatie centraler moeten staan. Immers, alleen met ondersteuning van hun communicatie kunnen mensen met meervoudige beperkingen hun leven vorm geven en zo invloed hebben op de kwaliteit daarvan. 

© Nationale Onderwijsgids