Normal_geld_betalen_afrekenen_kopen_meisje

MEE Nederland lanceert vandaag een website met informatie over Smart met Geld, een project dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking. 

Het project Smart met Geld bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen en themabijeenkomsten voor ouders van deze leerlingen. Het project is ontwikkeld door MEE Utrecht, Gooi en Vecht, die onlangs een succesvolle pilot heeft afgesloten. Bij deze pilot waren vier praktijkscholen uit de regio betrokken met in totaal 285 leerlingen en hun ouders. Daarnaast organiseert MEE lokale platforms waar professionals gestimuleerd worden om vaker met jongeren in gesprek te gaan over geld. Lokale samenwerkingspartners krijgen handvatten om samen werk te maken van preventie om zo schulden bij deze jongeren te voorkomen.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking leven vaak bij de dag, kunnen moeilijk nee zeggen en vinden het lastig verleidingen te weerstaan. Met alle gevolgen van dien: misbruik, criminaliteit of overlast. Met Smart met Geld leren ze hoe ze beter met geld kunnen omgaan, waardoor ze meer grip krijgen op hun uitgaven. Door de praktische aanpak wordt de weerbaarheid van jongeren vergroot en ouders worden bewust van hun rol met betrekking tot financieel opvoeden. 

De cliëntondersteuners van MEE zijn de verbindende schakel tussen leerlingen, ouders, school, zorg, schuldhulpverlening en jongerenwerk. Op smartmetgeld.nl is voor al deze verschillende doelgroepen specifieke informatie te vinden. Dankzij subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en een financiële bijdrage van de Rabobank Foundation wordt het project de komende jaren verder uitgerold. MEE Nederland streeft ernaar dat Smart met Geld uiteindelijk op alle 174 praktijkscholen in Nederland wordt aangeboden, zodat ruim 26.000 jongeren worden bereikt. 

© Nationale Onderwijsgids