Normal_11954790_1664688167081291_2837775542046542684_n

Gisteravond vond op het stadhuis in Zwolle een informatieavond plaats over de toekomst van De Ambelt, school voor speciaal onderwijs in de regio. De avond werd druk bezocht door ouders en onderwijsprofessionals. Het bestuur van de school benadrukte dat het speciaal onderwijs niet uit het onderwijsaanbod in de regio zal verdwijnen. Toch zijn ouders er niet gerust op. Dit melden de Stentor en RTV Oost.

Bestuursvoorzitter Maarten Faas van de school zegt dat de organisatie geen voorzieningen zal opheffen. Maar door de invoering van het passend onderwijs zal de school wel te maken krijgen met een teruglopend leerlingaantal. Daarop vooruitlopend wil De Ambelt daarom onderzoeken welke samenwerkingsvormen mogelijk zijn met het regulier onderwijs, aldus Maas. Het bundelen van de expertise van De Ambelt met het reguliere onderwijs garandeert de toekomst van het speciaal onderwijs in de regio zegt de bestuursvoorzitter.

Ouders van leerlingen zijn door deze toezegging enigszins gerustgesteld maar er blijven zorgen. In veel gevallen zal namelijk toch eerst gekeken worden of de overstap naar regulier onderwijs mogelijk is. Maar het 'gewone' onderwijs is niet voor alle leerlingen van De Ambelt geschikt, stellen de ouders. “Leerkrachten in het reguliere onderwijs moeten de zaken die in het speciaal onderwijs gericht zijn op onze kinderen, er niet 'bij doen'”, aldus een van de aanwezige ouders. Ook de meeste partijen van de gemeenteraad menen dat speciaal onderwijs voor ieder kind passend moet zijn.

Onderwijswethouder Jan Brink zegt in de gaten te zullen houden of het onderwijsaanbod in de toekomst voldoende is voor de regio. Is dat niet het geval dan zal hij naar Den Haag stappen. De gemeenteraad zal op korte termijn in debat gaan over de kwestie.

© Nationale Onderwijsgids