Normal_foto_clowns

Deze week is een feestelijke week voor de Brabantse locaties van Kentalis: zij vieren het 225-jarig bestaan van de organisatie. Op 14 april 1790 richtte Henri Daniel Guyot in Groningen het eerste instituut voor Doven op. Het was de eerste rechtsvoorganger van wat nu Koninklijke Kentalis is.

Vandaag de dag is Kentalis een landelijke diagnostiek-, zorg- en onderwijsorganisatie voor mensen die doof of slechthorend zijn, een taalontwikkelingsstoornis hebben, of niet goed horen én zien. Soms met bijkomende beperkingen. In Brabant heeft Kentalis specialistische communicatiegroepen voor kinderen in onder andere Breda, Tilburg, Etten-Leur, Waalwijk, Zaltbommel en Sint-Michielsgestel. In Sint-Michielsgestel en Vught heeft Kentalis scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en woongroepen voor volwassenen. 

Tijdens de hele week zijn er allerlei activiteiten voor leerlingen, cliënten en hun begeleiders waarin het thema ‘Circus’ centraal staat. Op het terrein van Kentalis in Sint-Michielsgestel staat de hele week een tent van Circus Barani, een klein familiecircus met dierenacts, jongleurs en clowns. Tijdens iedere voorstelling is een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig. In het weekend zijn er voorstellingen voor familieleden en medewerkers. Andere activiteiten tijdens de week zijn: een voorstelling van Cliniclowns, Pluus Belevingstheater en rijden met een huifbed-wagen. 

Komende maanden staan ook twee symposia voor externe professionals op het programma. Professionals van Kentalis geven presentaties en gaan met het publiek in gesprek over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van signaleren en behandelen van (ernstige) problemen met horen, spreken en taal. Het symposium op 14 oktober is voor artsen en logopedisten, het symposium op 25 november voor medewerkers van peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en wijkteams. Zie voor meer informatie de agenda op de website van Kentalis.

© Nationale Onderwijsgids