Normal_11954790_1664688167081291_2837775542046542684_n

Ouders en leerlingen hebben zeer verontrust gereageerd op het nieuws dat speciale school De Ambelt gaat sluiten. De school heeft bekendgemaakt uiterlijk augustus 2017 op te houden te bestaan. Het gros van de leerlingen zal voor die tijd ondergebracht worden in het regulieren onderwijs. Ouders zijn bang wat de gevolgen kunnen zijn voor hun kinderen. De kinderen kunnen de drukte op een 'gewone school' niet aan en krijgen daar te weinig begeleiding, aldus de ouders. Dit melden RTV Oost en Nu.nl.

De grote scholengemeenschap voor zowel speciaal basisonderwijs en voortgezet onderwijs telt nu nog vijftien vestigingen in het midden en oosten van het land. Zo'n 2100 leerlingen volgen onderwijs aan De Ambelt. Door de invoering van het passend onderwijs zijn de leerlingenaantallen echter te ver terug gelopen om te kunnen voortbestaan, aldus een woordvoerder. De kwaliteit van het onderwijs kan niet langer worden gegarandeerd. Het schoolbestuur wil de leerlingen overdragen aan scholen waarmee al wordt samengewerkt. Ook het personeel van De Ambelt zal zoveel mogelijk worden meeverhuisd. Op die manier blijft de specifieke ondersteuning in de regio behouden, zegt de woordvoerder.

Ouders hebben echter weinig vertrouwen in dit plan. Op de Facebook-pagina 'De Ambelt moet blijven bestaan' uiten zij hun zorgen over de nieuwe koers van de school. Ze zijn bang dat hun kinderen doodongelukkig worden in het reguliere onderwijs en als gevolg thuis komen te zitten. De petitie 'Herzie Passend Onderwijs' die werd opgezet is inmiddels 1134 keer ondertekend. De politiek deelt de zorgen van de ouders. Onder meer Kamerlid Tjitske Siderius van de SP zal de kwestie aan de orde brengen in de Tweede Kamer. Ook verschillende lokale gemeenteraadsfracties hebben vragen gesteld aan hun colleges.

© Nationale Onderwijsgids