Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Op 1 oktober in Den Haag vindt de thuiszitters manifestatie plaats. Ouders van kinderen die thuiszitten komen met het initiatief. Het doel is om die dag zoveel mogelijk thuiszitters, samen met ouders/verzorgers bijeen te brengen om te kunnen tellen hoeveel thuiszitters er zijn. Op deze manier moeten thuiszitters in Nederland voor de overheid beter in beeld komen. Dat meldt Thuiszitters Tellen.

In Nederland gaan tussen de 8.000 en 16.000 kinderen niet naar school. Het precieze aantal thuiszitters is niet bekent, omdat gegevensuitwisseling tussen onder meer onderwijsinstellingen, gemeentes en overheid niet optimaal is. De thuiszittende kinderen hebben wel allemaal recht op passend onderwijs. Sinds invoering van de Wet passend onderwijs zou het aantal thuiszitters enorm gestegen zijn. Met het manifest willen de initiatiefnemers een inzicht geven in hoeveel leerplichtige kinderen er nu thuis zitten.

Op thuiszitterstellen.nl kunnen thuiszittende kinderen een vragenlijst invullen. De initiatiefnemers willen met de gegevens die uit de vragenlijsten komen een rapport maken om de problemen rondom thuiszitters in kaart te brengen. Het is de bedoeling dat dit rapport uiteindelijk wordt aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

© Nationale Onderwijsgids