Normal_kind_rolstoel534

Voor ernstig meervoudig beperkte leerlingen is een landelijk aanvraagformulier opgesteld voor de toelaatbaarheidsverklaring (tlv) voor speciaal onderwijs. Ook is er een regeling gekomen voor bijzondere bekostiging van de zorg voor deze leerlingen. Wanneer ouders problemen ervaren rond het vormgeven van de juiste combinatie van onderwijs en kunnen ze terecht bij onderwijs-zorgconsulenten. Dat meldt de PO-Raad.

Scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs zouden tegen het probleem aanlopen dat de formulierenprocedures en criteria per samenwerkingsverband net anders zijn. Dit leidt volgens de PO-Raad tot veel bureaucratie. Toch zijn de ernstig meervoudig beperking leerlingen voor de gehele schoolloopbaan aangewezen op (voortgezet) speciaal onderwijs.

Wanneer leerlingen met een ernstig meervoudige beperking aan de criteria voldoen, krijgen zij een tlv die geldig is voor de hele schoolloopbaan. Het landelijk aanvraagformulier is tot stand gekomen met inbreng van enkele samenwerkingsverbanden en betrokken scholen. Het formulier sluit zo goed mogelijk aan bij protocollen die al gebruikt worden door verschillende samenwerkingsverbanden. De PO-Raad en de VO-raad doen een dringend beroep op de samenwerkingsverbanden om dit formulier te hanteren voor de leerlingen, wanneer zeker is dat de leerlingen langdurig zijn aangewezen op plaatsing in het speciaal onderwijs.

Door de regeling aanvullende bekostiging die is opgesteld voor de leerlingen, kunnen (voortgezet) speciaal onderwijs scholen via een formulier bijzondere bekostiging aanvragen bij DUO voor leerlingen die meer zorg nodig hebben dan geboden kan worden op basis van de onderwijsbekostiging. Het totale beschikbare budget is 5 miljoen euro, dit geld wordt onttrokken aan de lumpsum van de samenwerkingsverbanden. Per leerling wordt maximaal 4000 euro aan bijzondere bekostiging toegekend. Met ingang van het nieuwe schooljaar worden er onderwijs-zorgconsulenten ingezet. 

© Nationale Onderwijsgids