Normal_voortijdige_schoolverlater

Het Plein, uitvoerder sluitende aanpak schoolverlaters, heeft afspraken gemaakt met drie scholen in de regio Lochem en Zutphen, om de ondersteuning van schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs naar werk of dagbesteding goed vorm te geven. Met de komst van de Participatiewet zijn deze jongeren een nieuwe doelgroep voor gemeenten. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het Plein heeft de afspraken met de Anne Flokstraschool, Praktijkschool Zutphen en Intermetzo onderwijs vastgelegd in een convenant. Het doel van het convenant is om snel in kaart te brengen wat iemand kan en zorgen voor een effectieve en sluitende aanpak. Uit onderzoek onder schoolverlaters van speciaal en praktijkonderwijs blijkt dat één maand inactiviteit van een schoolverlater leidt tot het verlies van drie maanden aan routine en competenties die op school zijn ontwikkeld. Na vier maanden is dit zelfs al één jaar of meer. Voorzitter van Het Plein, Annelies de Jonge, vindt dit doodzonde. “We willen dat deze jongeren zo snel mogelijk een plek vinden die bij ze past en waar ze tot hun recht komen.”

Specialisme voor deze jongeren zit bij het onderwijs, is het principe van waaruit Het Plein werkt. Het doel van alle betrokkenen is om de jongere zo snel mogelijk een plek te geven in de maatschappij om verlies van vaardigheden tegen te gaan en dit te borgen. Zowel de scholen als Het Plein maken gebruik van Dariuz, een instrument dat wordt ingezet bij de leerlingen als zij op een werkplek stage lopen. Door het instrument wordt een beeld gevormd wat iemand kan, zo wordt het uitstroomprofiel bepaald.

© Nationale Onderwijsgids