Normal_normal_childsjpg__1_

(Novum) - Hoortoestellen voor kinderen tot achttien jaar worden weer vergoed. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde donderdag aan ze de verplichte eigen bijdrage die de ouders nu moeten betalen, gaat schrappen.

Schippers kwam daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Die wil niet wil dat kinderen een achterstand oplopen op school omdat ze geen goed hoortoestel hebben omdat hun ouders de eigen bijdrage niet kunnen betalen. De Kamer wil haast maken met de maatregel, waar de minister eerder nog nader onderzoek naar wilde laten doen.

Ieder slechthorend of doof kind heeft een hoorhulpmiddel nodig om bijvoorbeeld mee te doen op school en om zich goed te kunnen ontwikkelen. Sinds begin 2013 betaalt iedereen die in Nederland een hoortoestel wil aanschaffen een eigen bijdrage van 25 procent. Sommige ouders kunnen de eigen bijdrage van 25 procent voor hoortoestellen niet betalen. Gezamenlijke patiëntenverenigingen voor mensen met een hooraandoening vinden dat er geen drempel mag zijn om een hoortoestel aan te schaffen. De verenigingen riepen de overheid dan ook op tot een wetsaanpassing, zodat kinderen tot achttien jaar vooraan hun hoortoestellen 100 procent vergoed krijgen.